Suszarnie taśmowe
Suszarnie taśmowe charakteryzują się wykorzystaniem ruchomej taśmy do transportu materiału przez strefę suszenia. Dzięki wszechstronności tych urządzeń można efektywnie suszyć różnorodne materiały (m.in. produkty spożywcze i materiały przemysłowe), co przyczynia się do zwiększenia wydajności procesu produkcyjnego, przy jednoczesnym utrzymaniu jakości produktu.
W suszarniach taśmowych używamy różnego rodzaju taśm, w zależności od suszonego materiału, a także – od wymaganej temperatury procesu. Szczegółową charakterystykę taśm znajdą Państwo w zakładce Technologia.
Charakterystyka suszarni taśmowej:
Dane ogólne:
- suszarnia taśmowa przeznaczona do suszenia produktów spożywczych, chemicznych i farmaceutycznych;
- maksymalna wydajność zależna od budowy suszarni;
- adaptacja systemu CIP (na zamówienie);
- spełnienie wymogów GMP i FDA.
Źródło ogrzewania:
- energia elektryczna, gaz, promienniki (gazowe lub elektryczne).
Wykonanie:
- stal nierdzewna AISI 304, AISI 316, malowana;
- rodzaje taśm: nierdzewne, stalowe, z tworzywa sztucznego, z włókna szklanego pokrytego teflonem.
Układ automatyki:
- panel operatora od 7″ do 22″ (standard lub INOX), możliwość ustawienia przebiegu procesu w etapach;
- opóźnienie załączenia;
- zdalny serwis;
- dokładność czujnika temperatury: do ± 0,35 °C;
- rejestracja danych produkcyjnych na pendrivie.
Dane elektryczne:
- od 50 kW (z zależności od wielkości suszarni).
Przykładowe przeznaczenie suszarni taśmowych:
- suszenie owoców – na przykład jabłek, gruszek, pomarańczy, truskawek, śliwek, moreli, winogron czy malin;
- suszenie warzyw – na przykład cebuli, marchwi, pietruszki, pora, selera, papryki, czosnku, fasoli czy grochu;
- suszenie nasion – na przykład pestek dyni i słonecznika;
- suszenie różnego rodzaju materiałów sypkich;
- suszenie bakalii i orzechów – na przykład nerkowców, orzechów brazylijskich, włoskich laskowych czy ziemnych;
- suszenie herbaty;
- suszenie pieczywa;
- suszenie granulatów;
- suszenie karm dla zwierząt;
- suszenie grzybów;
- suszenie ziół i roślin – na przykład konopi, alg, lucerny, wrzosu, lawendy, mięty, rumianku, pokrzywy czy chmielu;
- suszenie materiałów przemysłowych.
Akcesoria i dodatkowe funkcje:
- czytnik kodów kreskowych;
- system rejestracji danych produkcyjnych wraz z raportem;
- zdalny dostęp do urządzenia i otrzymywanie powiadomień na telefon;
- okno rewizyjne w drzwiach suszarni wraz z oświetleniem wnętrza;
- ścieżka audytu (audit trail);
- bezkontaktowy pomiar temperatury;
- pakiet predykcyjnego utrzymania ruchu.
Jeśli chcą Państwo dowiedzieć się więcej, zapraszamy do sekcji Akcesoria i dodatkowe funkcje.